Assalamualaikum wbt.
Malam tadi saya try satu resepi pasta yang saya dapat daripada internet. Tak semua bahan available kat rumah ni. So, saya pun olah-olah la ikut citarasa saya sendiri.
Ini dia…
ONE POT CHILI PASTA
Bahan-bahannya (untuk 2-3 orang):
2 genggam daging cincang
1/4 biji bawang besar (Holland saiz besar), potong dadu
2 ulas bawang putih, cincang
Sedikit minyak zaitun
Sedikit kiub ayam (pandai-pandailah bajet sendiri. Jangan masuk satu kiub pulak. Banyak sodium tu)
2/3 botol sos pasta traditional (guna jenama Kimball je)
½ biji tomato (potong dadu – nak sebiji pun boleh. Terpulang)
Hirisan cili merah (ikut kepedasan yang kita suka. tapi kalau nak lagi kurang pedas, gantikan dengan capsicum)
3 genggam penuh macaroni (tak perlu rebus)
1 sudu kecil chilli flakes
sedikit jintan manis (tumbuk)
Cheddar cheese, parut
Garam
Black pepper
Parsley
Cara-caranya pulak:
- Panaskan minyak zaitun. Kemudian masukkan daging cincang dan bawang-bawang tadi. Kacau-kacaukan supaya daging tu jadi betul-betul hancur.
- Bila daging dah jadi warna keperangan, boleh masukkan garam dan black pepper.
- Masukkan kiub ayam, sedikit air, sos pasta, tomato, cili, chilli flakes dan jintan manis tadi. Kacau je semua tu. Senang, kan?
- Bila dah nampak menggelegak sikit, masukkan makaroni.
- Tambahkan air secukupnya untuk kita masakkan macaroni tu. Jangan lupa kecilkan api. Tunggu la dalam 15 minit ke, atau sehingga macaroni jadi lembut yang sedap nak dimakan. (kena selalu check jugak.)
- Nak bagi cepat sikit masak, dan tak nak selalu kena tambah air, tutup periuk tu.
- Bila pasta dah lembut, terus tutup api.
- Cheese bila nak guna? Time ni la… Kalau kita memang terus makan panas-panas tu, terus sendukkan ke pinggan masing-masing. Lepas terus tabur cheese. Be generous. Letak banyak pun tak pe. Kalau boleh biar sampai menutupi semua permukaan atas pasta tu. Kalau suka cheese la. Saya suka amat… heheheh… Lepas tu tabur sedikit parsley jugak.
- Kalau rasa nak makan lambat sikit, lepas tutup api tu, terus tabur cheese dan parsley kat dalam periuk tu jugak. Anda bakal menyaksikan cheese tu mencair… Tak perlu gaul. bior je…
- Lepas tu, ngap la… Apa lagi…
Kenapa pasta tak nak rebus dulu?
Sebab nama pun ONE POT PASTA. So, keseluruhan proses ni memang sekali harung masak je guna satu periuk. Tak payah nak guna satu periuk untuk rebus, satu periuk untuk masak sos.
Plus, bila masak macam ni, seluruh flavour sos tu akan menyerap masuk dalam pasta. So, lagi flavourful la…
Sementara nak tunggu pasta masak tu, bolehlah buat kerja lain. Macam saya malam tadi, boleh siap mandikan anak dan solat Maghrib terus. Pergi dapur, pasta dah masak dah.
Masak ni sangat senang. Sebab sebenarnya 4 proses je.
1 – daging dan bawang
2 - bahan-bahan lain
3 - pasta
4 - keju n parsley
Memandangkan nama resepi pun one pot CHILI pasta, so, memang ada rasa sedikit pedas. Kalau anak anda tak makan pedas, pandai-pandai lah kurangkan amount cili yang digunakan. Atau buatlah asing… hehhehe…
Kalau nak tambah mixed vege pun boleh. Letak je yang frozen terus dalam proses ke-3 tu. Nanti akan melembut dan masak sekali dengan pasta.
Okay, selamat mencuba!!
** Jangan lupa makan lecithin dan omega guard lepas tu, k? Banyak kalori ni. Sekali sekala boleh la...
Untuk order produk Shaklee dan mendapatkan konsultasi percuma, hubungi Pengedar Sah anda:
Siti Rusyida Rohim
Shaklee ID: 913596
FB Page : Sihat dan Cergas bersama Hanaziq
FB Profile : Syida Rohim
Instagram : syida_rohim
Twitter : @SyidaRohim
Google + : +SyidaRohim
Pinterest : Syida Rohim
Email : hanaziq7@gmail.com
Blog : Live Healthy - Hanaziq
Contact No. : 018-3176903 (SMS/WhatsApp only)
COD : Bandar Putra, Kulai, Senai dan kawasan sekitarnya. Juga di Meru (Klang)
Penghantaran poslaju ke seluruh Malaysia
Comments
Post a Comment