Assalamualaikum wbt
Diet yang sihat boleh melancarkan peredaran darah dan menguatkan jantung. Sebab tu, sangat penting untuk kita rancang diet kita supaya ia memenuhi keperluan gizi kita dan pada masa yang sama menyelerakan.
Jantung yang sihat akan membuatkan peredaran darah dalam arteri dan vena jadi lebih efficient dan sempurna. Jika peredaran darah tak sempurna boleh menyebabkan penyempitan pada saluran darah dan seterusnya akan mengganggu peredaran darah. Ia boleh mengakibatkan tekanan darah tinggi atau hypertension, yang menyebabkan jantung bekerja dengan lebih kuat. Akibatnya, ia boleh menyebabkan seseorang mendapat penyakit jantung.
Nampak tak pertalian antara pemakanan dengan kesihatan jantung sekarang?
Diet yang sihat boleh melancarkan peredaran darah dan menguatkan jantung. Sebab tu, sangat penting untuk kita rancang diet kita supaya ia memenuhi keperluan gizi kita dan pada masa yang sama menyelerakan.
Jantung yang sihat akan membuatkan peredaran darah dalam arteri dan vena jadi lebih efficient dan sempurna. Jika peredaran darah tak sempurna boleh menyebabkan penyempitan pada saluran darah dan seterusnya akan mengganggu peredaran darah. Ia boleh mengakibatkan tekanan darah tinggi atau hypertension, yang menyebabkan jantung bekerja dengan lebih kuat. Akibatnya, ia boleh menyebabkan seseorang mendapat penyakit jantung.
Nampak tak pertalian antara pemakanan dengan kesihatan jantung sekarang?
Sebab tu, kita perlu sangat untuk menjaga diet kita, terutamanya paras lemak dan kolestrol.
Di bawah saya kongsikan sedikit
langkah-langkah untuk mengawal paras kolestrol jahat dan lemak:
- Elakkan pengambilan lemak trans seperti makanan diproses dan hidrogenasi seperti kek, biskut, sosej dan makanan lain yang mengandungi kolesterol jahat LDL yang akan merendahkan kolesterol baik HDL.
- Kurangkan kekerapan pengambilan makanan tinggi kolesterol seperti organ dalaman haiwan (hati, limfa, jantung, dll), makanan laut (ketam, sotong, udang dll) dan jenis daging merah.
- Kurangkan pengambilan telur kerana sebiji kuning telur ayam mengandungi kira-kira 275-300 mg kolesterol manakala kuning telur itik mengandungi 375 mg kolesterol.
- Pilih sapuan lemak jenis marjerin lembut yang mempunyai lemak tidak tepu seperti sapuan kanola atau lemak sayuran untuk sapuan pada roti.
- Tukar pengambilan susu penuh berkrim atau susu segar dengan susu rendah lemak atau susu skim. Gantikan juga santan dalam masakan kepada jenis susu ini. Pengambilan krimer dan susu pekat manis harus dihadkan kerana ia tinggi lemak tepu yang boleh meningkatkan risiko salur darah tersumbat.
- Pelbagaikan makanan harian. Hadkan pengambilan makanan bergoreng, berminyak dan bersantan. Buang lemak dan kulit pada daging ayam sebelum memasak. Seeloknya, gunakan sedikit sahaja minyak ketika memasak dan pelbagaikan jenis masakan rebus, panggang, kukus serta menggunakan ketuhar gelombang mikro selain menggoreng.
Untuk order supplemen semulajadi dan konsultansi percuma, hubungi Pengedar Sah anda:
Siti Rusyida Rohim
Shaklee ID: 913596
FB Page : Sihat dan Cergas bersama Hanaziq
FB Profile : Syida Rohim
Instagram : syida_rohim
Twitter : @SyidaRohim
Google + : +SyidaRohim
Pinterest : Syida Rohim
Instagram : syida_rohim
Twitter : @SyidaRohim
Google + : +SyidaRohim
Pinterest : Syida Rohim
Email : hanaziq7@gmail.com
Blog : Live Healthy - Hanaziq
Contact No. : 018-3176903 (SMS/WhatsApp only)
COD : Meru, Klang, Puncak Alam, Kapar, Jalan Kebun, Enstek, Nilai dan kawasan sekitarnya.
Penghantaran poslaju ke seluruh Malaysia
Comments
Post a Comment